Sendikamızın üyesi olduğu uluslararası üst kuruluşumuz IndustriAll Avrupa Sendikası’nın yılda iki kez yapılan Yönetim Kurulu Toplantısı 24-25 Kasım 2020 tarihinde telekonferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Toplantıya sendikamızın Genel Başkanı Alaaddin Sarı, Eğitim ve Toplu Sözleşmesi Dairesi Müdürü Üzeyir Ataman ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Cemal Hoşver katıldı. Avrupa’nın farklı ülkelerinde yer alan çok sayıda sendika temsilcisinin katıldığı toplantı iki gün boyunca sürdü.
Toplantının birinci gününde IndustriAll Avrupa Sendikası Genel Başkanı Michael Vassiliadis’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından üye sendikalar tarafından toplantı gündem maddeleri ve 1 Temmuz 2020’de yapılan Yönetim Kurulu Toplantısı tutanakları onaylandı. IndustriAll Avrupa Sendikası Genel Sekreteri Luc Triange’ın yaptığı genel politikalara yönelik giriş konuşmasının ardından söz alan sendika temsilcileri ülkelerindeki son durumlar hakkında bilgi verdi. AB Kurtarma Planı ve COVID-19’a yönelik sendikal stratejilere ilişkin açıklama, Fırsat Eşitliği: “Eşit şekilde yeniden inşa etme”, Gençler: “Yeni nesil sanayi işçilerini kaybetme riskine karşı uyarı”, “Düşünce Havuzu Raporu” ve 2021-2023 Stratejik Planı’na yönelik ana başlıkları içeren sekreterya raporu kabul edildi ve IndustriAll Avrupa Sendikası 3. Genel Kurulu’nun 2 Haziran 2021 tarihinde dijital ortamda düzenlenmesine karar verildi.
Industriall Avrupa Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Judith Kirton-Darling, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda 2030 Yol Haritası, Karbon Sınır Ayarlamaları Mekanizması, Temiz Hidrojen Stratejisi, Açık Deniz Rüzgar Stratejisi, Sürdürülebilirliğe Yönelik Kimya Stratejisi, Adil Geçiş Proje Güncellemelerine ilişkin sunum gerçekleştirdi. Industriall Avrupa Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Isabelle Barthes tarafından toplu sözleşme ve sosyal politikalara yönelik “Asgari Ücret Konusunda Avrupa Girişimi” ve “Dijitalleşme, İş Organizasyonu ve Uzaktan Çalışma”ya ilişkin sunulan raporlar üyeler tarafından tartışılarak kabul edildi.
Toplantının ikinci gününde İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması (Brexit) müzakereleri ve ticaret konularında mevcut durum, şirket politikalarına yönelik Covid-19 tavsiyeleri, Brexit ve Avrupa İş Konseyleri, yeniden yapılanma, gelişmiş bilgi/danışma ve katılım hakları hakkında genel durum, şirket davaları, sektörel gelişmelere genel bakış, eğitim ve öğretim konusunda becerilere ilişkin arttırılmış Avrupa Birliği girişimlerine yönelik yapılan tartışmaların ardından Yeni Avrupa İş Konseyi Koordinatörleri ve sendikal güç inşa etme konusunda devam eden ve planlanan şirket kampanyaları ve stratejilere yönelik “Birliğim, Haklarım” kampanyası onaylandı. Mali ve organizasyonel yapılara ilişkin düzenlenen denetim komitesi raporu, bütçe durumu, yeni üyelikler ve muafiyet talepleri, üyelik ücretleri ve yasal organlarda yapılan değişiklikler ele alındı.
Toplantıda Avrupa genelinde güvencesiz işçilikle mücadelenin, kadın işçilerin taciz ve saldırılara karşı korunmasının, çalışanların ücretlerinin ve satın alma güçlerinin korunarak geliştirilmesinin ve COVID-19 sürecinde tüm işçilerin birlik ve dayanışmasının güçlendirilmesinin önemine vurgu yapıldı.