LASTİK-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI ALADDİN SARI’NIN
8 MART EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
EMEKÇİ KADINLARIN MÜCADELESİ ENGELLENEMEZ!
Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadın işçilerin yaşam koşullarını iyileştirmek için dile getirdikleri taleplerin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Kadınların mücadelesi zaman içinde ayrımcılığa son verme, seçme ve seçilme hakkı, günlük çalışma süreleri, iş koşulları ve ücret konularında eşitliğin sağlanması yönündeki taleplerle zenginleşerek sürdürülmüştür.
Amerika’nın New York kentindeki 40 bin dokuma işçisi kadın, 8 Mart 1857’de daha iyi çalışma koşulları talebiyle greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırısı sonucunda çıkan yangında kadın işçiler fabrika önünde kurulan barikatlardan çıkamadı. 129 kadın işçi çalışma koşullarını iyileştirmek için çıktıkları bu yolda, fabrikalarında yanarak can verdi. Bu gelişmeler sonucu 8 Mart, 1910 yılında “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak ilan edildi. 1975 yılında ise Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart, “Dünya Kadınlar Günü” olarak kabul edildi. Türkiye’de ilk defa 1920 yılında kutlanan 8 Mart, 1976 yılından günümüze sürekli olarak anılmaktadır.
Bugün ülkemizde ve dünyada kadınlar daha kötü ve güvencesiz koşullarda çalıştırılıyor. Kadınların çalışarak elde edilen toplam gelirdeki pay %35 düzeyinde ilerliyor. Bugün ülkemizde istihdamın dörtte birini kadınlar oluşturuyor ve erkeklere göre daha düşük ücretle çalıştırılıyorlar.
Bugün ülkemizde ve dünyada kadınlar çeşitli ayrımcılıklar uğramaya devam ediyor. Üzülerek görüyoruz ki ülkemizde, kadınlara yönelik ayrımcılık, şiddet ve sömürünün en çok yaşandığı ülkelerden birisi. Türkiye’de 2021’ de 280, 2022’de 334 ve 2022 yılının ilk 3 ayında ise 42 kadın öldürüldü. Bu kadınların kimi çocuklarının gözleri önünde, kimi ekmek parası için yollara düştüğünde, kimi hayal kurmak için gökyüzüne bakarken katledildi. Kadına yönelik şiddetin engellenmesi için atılması gereken ilk adım İstanbul Sözleşmesinin uygulanması iken, tam tersi yapılarak kadınların hayatı görmezden gelindi.
2016 yılında kadınlar için esnek ve yarı zamanlı çalışmaya ilişkin düzenlemeler kabul edildi. Yapılan düzenlemede doğum yapan kadınların, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay, günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilmesi yer alıyor. İlk bakışta olumlu bir gelişme gibi gözükse de aslında kadınların; geçici ve ucuz istihdamının önünü açabilecek bir yasal düzenleme yapılmış bulunuyor. Çalışan kadınların çocuklarının bakımına ilişkin tüm giderler kadınların sırtına yükleniyor. Ayrıca kadınlar yarı zamanlı çalışmaya karar verdiklerinde kendi yerlerine kiralık işçi çalıştırılması sağlanarak hak kayıpları ile karşı karşıya kalacaklar.
Ülkemizde çalışan kadına yönelik korumacı yasalar, doğum ve doğum sonrası izin, emzirme izni ve kreş sağlanmasıyla ilgili olarak dar bir çerçevede düzenlenmiştir. Tüm bu eşitsizlikler karşısında kadınların temel istemleri; işe alınmada, ücretlendirmede, terfilerde, işten ayrılmalarda ve her türlü ayrımcı uygulamalarında kadına yönelik eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasıdır. 1910 yılından bu yana her 8 Mart’ta olduğu gibi, 2023 yılında da bu taleplerin dile getirileceği DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ tüm insanlığın daha adil ve eşit bir dünyada yaşamasının sağlanabilmesi için varlığını sürdürecektir.
LASTİK-İŞ SENDİKASI
GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU ADINA
GENEL BAŞKAN
ALAADDİN SARI