COVID-19 SALGININI ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Covid-19 salgını tüm dünyayı hızla etkilemeye devam ederken, ülkemizde de hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Özellikle son günlerde virüsün yayılma hızı önemli ölçüde artmış bulunuyor.
“Bulaşmayı önlemek kendi elimizde”
Koronavirüsten korunmak için el temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalı, eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemeli ve mutlaka tıbbi maske kullanılmalıdır. Ayrıca hasta insanlarla temastan kaçınmalı, sosyal mesafe kuralına uyulmalı, acil olması dışında hastaların bulunduğu sağlık kuruluşlarının yanı sıra kalabalık ortamlara girilmemelidir.
Virüsün yayılmasını önlemek için şu hususlara özellikle dikkat edilmelidir:
1. Temizliğine dikkat et
2. Maskeni tak
3. Mesafeni koru
Covid-19’a yönelik herhangi bir belirti fark ettiğinizde Sağlık Bakanlığı’nın ALO 184 danışma hattını arayıp sağlık yardımı talep edebilirsiniz. Belirtileri işyerinde hissetmeniz durumunda derhal işyeri sendika temsilcinizi, işvereninizi bilgilendirerek en yakın ve en uygun sağlık kuruluşuna gönderilmeyi talep edin. Bulaşma olduğundan şüphe edilmesi durumunda işverenler, işçilerin ücretsiz olarak Covid-19 testine erişimine olanak sağlamalıdır.
“Koronavirüs, belirtiler ortaya çıkmadan da bulaşabilir.
Kendi sağlığın ve çevrendekiler için farkında ol!”
İşyerlerinde vaka tespit edilmesi durumunda öncelikle işyeri sendika temsilcisi bilgilendirilmeli ve tüm çalışanlara bilgi verilmelidir. Vaka tespit edilen bölümde iş durdurulmalı, havadaki tüm damlacıkların yere inmesi için 24 saat beklenmeli, sürekli havalandırma yapılmalı, temizlik ve dezenfeksiyon yapılmalı, çalışmaya bu işlemin ardından başlamalıdır.
Diyabet, tansiyon ve kalp hastalığı gibi rahatsızlığı bulunan çalışanlar, risk grubunda olmaları nedeniyle ücretli izin verilerek evlerinde kalmaları sağlanmalıdır.
“İşverenler koronavirüs salgınına karşı, işyerlerinde İşçi Sağlığı ve Güvenliği’nin gerektirdiği önlemleri almak zorundadır.”
İşyerlerinde alınması gereken önlemler:
- Kapalı işyerleri sık sık havalandırılmalı ve havalandırmalar temiz hava sirkülasyonu sağlayacak şekilde düzenlenmelidir.
- İşyerlerinde çalışanlar arasında en az 1,5 metre mesafe olması sağlanmalı, çalışanların virüse karşı koruyucu ekipmanları (maske, el dezenfektanı, hijyen sağlayan maddeler, termometre) temin edilmeli, yemekhanede masa ve sandalyeler arası mesafeli olacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.
- Temaslı takibinin kolay yapılabilmesi için yemek saatleri gruplara göre belirlenmeli ve solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan personel iyileşene kadar çalıştırılmamalıdır.
- İşyeri temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin temizliğine dikkat edilmeli, işyeri servisleri her akşam temizlik yapıldıktan sonra dezenfekte edilmeli, tüm servislerin doluluk oranları %50 azaltılmalı, işçiler kendi adlarına belirlenmiş koltuklara oturmalıdır.
- Ateşi 37,5 derecenin üzerinde olanların servise binişine izin verilmemeli ve bu kişiler işyeri hekimine bildirilmelidir.
- Toplu taşımayla veya kendi olanaklarıyla işe gelenlerin ateş ölçümü işyeri girişindeki görevliler tarafından yapılmalıdır.
- İşçilerin ara dinlenmelere uygun aralıklarla çıkması planlanmalıdır.
- İş kıyafetleri 60-90 derece sıcaklıkta deterjan ile yıkanmalıdır.