Sakarya, Beşköprü’de kurulu DRC Kauçuk Sanayi ve TİC. A.Ş. çalışanlarının çoğunluğu sendikamıza üye oldular. Sendikal özgürlükleri ve toplu iş sözleşmesi hakkı için mücadele eden DRC Kauçuk işçileri örgütlenmelerini başarı ile tamamladılar. DRC Kauçuk işyerinde sendikamız tarafından yasanın aradığı çoğunluğun sağlandığı belirtilerek Toplu İş Sözleşmesi için Çalışma Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulunuldu. Olumlu tespit yazısının 1 Eylül 2021 tarihinde sendikamıza ulaşmasının ardından DRC Kauçuk işvereni yazıya itiraz etti.
DRC işçileri yalnızca anayasadan ve yasalardan kaynaklanan haklarını kullandılar. Ancak birçok işveren gibi, DRC işvereni de işçilerin anayasal haklarına saygı göstermediğini ortaya koyan davranışlar içine girdi. İşçilere çeşitli baskılar uyguladı. Sendika üyeliğinden istifaya zorladı ve e-Devlet şifrelerini isteyerek sendika üyeliklerini kontrol etmeye çalıştı. İşçiler, işveren yetkililerine bu davranışın yasa dışı olduğu yanıtını vererek gereken tepkiyi gösterdiler. Buna karşılık işveren tarafından 4 işçi arkadaşımızın iş sözleşmesi haksız şekilde feshedildi.
Sendikamızın Adapazarı Şubesi 20 Eylül 2021 tarihinde DRC Kauçuk Sanayi fabrikası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Adapazarı Şube Başkanımız Fuat Özbay liderliğinde toplanan işçiler, fabrikanın önünde bir araya geldiler. Fuat Özbay, ‘‘Burada bulunma sebebimiz DRC Kauçuk emekçilerinin ve sendikamızın sesini duyurmaktır. Gerek işten çıkarılan gerek işlerinin başında çalışmaya devam eden üye arkadaşlarımızın haklı mücadelesinde Lastik-İş sendikası olarak sonuna kadar yanlarında olacağız. DRC işvereninden işçilerin iradesine saygı göstermesini bekliyoruz. Sendikamız Lastik-İş her türlü diyaloğa ve iş barışı için müzakereye hazırdır. İşvereni de aynı sorumluluğu taşımaya davet ediyoruz. Bu yolda sonuna kadar yürümeye kararlıyız. DRC işçileri sendikamızın üyeleri olarak toplu sözleşme hakkına kavuşacaktır.” ifadelerini kullandı.
Bütün baskılara ve işten çıkarmalara karşın DRC işçileri toplu sözleşme hakları ve çocuklarının geleceği için mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir. İşverenlerin yasa dışı uygulamaları ve baskıları bizi mücadelemizden vazgeçiremeyecektir.






















