Samsun’da kurulu ADEKA İlaç’ta çalışan işçiler DİSK’e bağlı Lastik-İş Sendikası ile Limter-İş Sendikasına üye oldular. Sendikamız Lastik-İş Çalışma Bakanlığı’na başvurarak işçilerin çoğunluğunun sendika üyesi olduğunun tespitini istedi. Bakanlık tarafından sendikamız Lastik-İş’e, ADEKA çalışanlarının çoğunluğunun sendikamıza üye olduğunu bildiren olumlu tespit yazısı gönderildi. Lastik-İş Sendikası, Bakanlığın yetki tespitine göre; Limter-İş Sendikası’da Anayasanın 90.maddesine göre ADEKA işyerinde çalışan işçileri temsile yetkili sendikalar olarak işverene diyalog çağrısı yaptılar.
Buna karşın ADEKA işvereni, işçilerin iradelerine saygı göstermedi ve Lastik-İş Sendikası’nın yetki tespitine itiraz etti. İşverenin işçilerin sendikal haklarını tanımamasına ilişkin 5 Mart 2022 tarihinde Samsun Eski Vergi Daire Binası önünde sendikamız Lastik-İş ve Limter-İş basın açıklaması gerçekleştirdi. “Adeka İlaç’ta baskılar son bulsun. Toplu Sözleşme hakkımız tanınsın” pankartının açıldığı açıklamaya sendikamızdan Toplu Sözleşme ve Eğitim Dairesi Müdürümüz Üzeyir Ataman ve Avukatımız Tolga Demirel katıldı.
ADEKA işvereni işçilerin sendikal haklarına saygı göstermelidir. Büyük zorluklarla yaşam ve geçim mücadelesi veren ve yoksullukla boğuşan ADEKA işçileri, işverenin kendilerini engelleme çabasını asla unutmayacaktır.
ADEKA işçilerinin tek amacı, Anayasal hakları olan toplu sözleşmeye ulaşmaktır. Oysa ADEKA işvereni, işçileri açlığa, yoksulluğa, örgütsüzlüğe mahkum etmek istiyor. Buna karşılık ADEKA işçileri “Artık Yeter!” diyor. İşçiler insanca yaşayacak ücret istiyor. ADEKA işçileri artık kendi kaderine hakim olmak istiyor; sendika üyesi olarak çalışmak istiyor. ADEKA işçileri, toplu sözleşmeli çalışmak istiyor.
Bizler, ADEKA işçilerinin üye olduğu sendikalar, Lastik-İş ve Limter-İş olarak ADEKA işverenini işçilerine saygı göstermeye ve sorumluluk içinde davranmaya çağırıyoruz. ADEKA işyerinde iş barışının ve verimli bir üretimin sağlanmasının tek yolu, çalışanların Anayasal haklarına saygı göstermekten geçiyor. Çünkü karşılıklı saygı ve güvene dayalı verimli bir üretimi gerçekleştirmek için, işçilerin gönüllü katkıları zorunludur.
ADEKA işçileri her zaman olduğu gibi en iyi şekilde çalışmaya ve işyerlerine katkıda bulunmaya devam edeceklerdir. Ancak işverenin de işçilerin bu olumlu yaklaşımını destekleyecek şekilde, uygun bir ortam yaratması kaçınılmazdır. Bu nedenle ADEKA işverenini yetki yazısına yaptığı itirazı geri çekmeye ve çalışanların haklarını görüşmek üzere sendikalarımızla bir araya gelmeye çağırıyoruz.
İşveren daha önce işkolu tespiti yapıldığını öne sürerek sendikasız çalışma niyetini gizleyemez. Daha önce bir işkolu tespiti yapılmış ise, bunun gereğini yerine getirecek olan da işverenin kendisidir. Dolayısıyla böyle bir gerekçe, hiçbir şekilde ciddiye alınamaz ve işçilerin haklarını tanımamak için bir neden olarak ileri sürülemez.
Bir kez daha, ADEKA işverenini sendikalarımız Lastik-İş ve Limter-İş ile toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için bir araya gelmeye ve bir an önce gerekli adımları atmaya davet ediyoruz.
LASTİK-İŞ SENDİKASI LİMTER-İŞ SENDİKASI
























