Konfederasyonumuz DİSK’in kurucularından, Sendikamızın Onursal Genel Başkanı Büyük İşçi Önderi Rıza Kuas’ı ölümünün 42. yıl dönümünde Edirnekapı Hava Şehitliği’ndeki kabri başında andık. Anma törenine; DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve sendikamızın Genel Başkanı Alaaddin Sarı, Lastik-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu, şube yöneticileri, işyeri temsilcileri, DİSK’e bağlı sendikalar katıldı. Anma etkinliği tüm iş kazalarında ve sendikal mücadelede hayatını kaybetmiş sendika liderlerinin anısına saygı duruşu ile başladı.
Genel Başkanımız Alaaddin Sarı konuşmasına ‘’Bugün burada Türkiye işçi sınıfının daima hatırlanacak büyük bir önderi için toplandık. Onursal Genel Başkanımız Rıza Kuas’ı ölümünün 42. Yıldönümünde özlemle anıyoruz. Rıza Kuas’ın bize bıraktığı sendikal miras asla unutulmayacaktır. 1972 yılında Goodyear fabrikasının grevinde söylediği ‘’Bu bitmeyen bir kavgadır, sürer gider.’’ sözü günümüzde hala bizimledir. Lastik-İş sendikası ile ilkleri başaran; ‘’Sen üstünü aratma, gerisini sendikana bırak’’’ diyen bir işçi lideri, aslında tüm Türkiye işçileri hatta tüm dünya işçileri için bir onurlu yaşam çağrısı yapmaktadır.’’ cümleleri ile başladı.
Ardından Genel Başkanımız konuşmasını ‘’Rıza Başkanımızın bize göstermiş olduğu anlayış çerçevesinde; Türkiye’de ve Dünya’da bütün sosyal alanlarda sendikal kavramların korunması gerekiyor. Emperyalizme, kan ve gözyaşına, savaş suçuna karşı mücadelemiz; ezilenler, sömürülenler ile omuz omuza devam edecek. Sendikamız Rıza Kuas’ın açtığı yolda kararlı adımlarla yürümektedir. Bugün de üyelerimizin ve tüm işçilerin haklarının korunup geliştirilmesi için mücadelemizi sürdürüyoruz.’’ şeklinde sürdürdü. Genel Başkanımız, Filistin-İsrail çatışmasında İsrail’in başvurduğu şiddete ve savaş suçlarına değinerek bir an önce barışın ve insanca yaklaşımların ortaya çıkması gerektiğini vurguladı. Daha sonra, gerek dünyada gerekse Türkiye’de işçi sınıfının karşı karşıya kaldığı önemli sorunlar hakkında görüşlerini belirtti.
Genel Başkanımız, ‘’Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, işçi haklarının ve demokrasinin yılmaz savunucusu olarak dimdik ayakta tutacağız. Bu duygu ve düşüncelerle Onursal Genel Başkanımız Rıza Kuas’ı bir kez daha saygıyla anıyor, Allah’tan Rahmet diliyorum.’’ cümleleriyle sonlandırırken, sözü DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’na verdi.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ‘’Rıza Kuas DİSK’in ve Lastik-İş Sendikamızın kurucusu. Türkiye işçi sınıfının emek mücadelesinde, onur mücadelesinde yolumuzu açan bir insan. Çünkü değerli arkadaşlar DİSK hiç kuşkusuz mücadeledir, başkaldırıdır, kararlılıktır, iradedir aynı zamanda da vefadır. Bizler bu anmalarda hem onların anısını yaşatmak hem de bize bıraktıkları yolda nasıl ilerleyeceğimizi hep birlikte konuşmak için de buluşuyoruz. Bugün tam da Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken diyoruz ki; işçi sınıfı olmadan Cumhuriyet olmaz. İşçi sınıfı olmadan demokratik cumhuriyet hiç olmaz. İşte Rıza Kuas’ın bize bıraktığı bu ilkelerle, Cumhuriyeti gerçek anlamıyla halkın dörtte üçünü oluşturan işçi sınıfının söz ve karar sahibi olduğu demokratik sosyal bir Cumhuriyet olarak yaşatmak bugün herkesten daha fazla Türkiye işçi sınıfının ve DİSK’in omuzlarındadır. Bize öyle bir miras bıraktılar ki bazen omuzlarımız düşüyor ama düştüğü anda birbirimize daha sıkı tutunuyoruz. Birbirimizden güç alıyoruz. Üzerimize düşen tarihsel sorumluluğu hep birlikte yerine getirmek için bir an bile mücadeleden geri durmadan, tek bir nefesimizi bile esirgemeden bu mücadeleyi büyütüyoruz.’’ şeklinde konuştu.
Gerçekleşen anma töreni Rıza Kuas’ın kabrine bırakılan karanfillerle son buldu.










































































