Gebze Şubemize bağlı, Corning Optik işyeri için 22 Kasım 2024 tarihinde başlayan, 01.01.2025-31.12.2026 dönemi toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlandı. 25 Nisan 2025 tarihinde sendikamızın Rıza Kuas Genel Merkez binasında gerçekleştirilen toplantıda bağıtlanan 6.dönem toplu iş sözleşmesi ile üyelerimizin hakları geliştirildi ve güvenceleri korundu.
İmzalanan toplu iş sözleşmesinde 1 Ocak 2025 tarihinden geçerli olmak üzere, sözleşmenin 1.altı ayında üyelerimizin ücretlerine %40 zam uygulandı. Böylece işyerinde çalışan üyelerimizin ortalama brüt çıplak ücretleri toplu iş sözleşmesinin 1.altı ayında yaklaşık 63.500.- TL/Ay’a yükseltildi. Üyelerimizin ücretlerine sözleşmenin ikinci altı ayında enflasyon + 2 puan; sözleşmenin üçüncü altı ayında enflasyon + 3 puan; dördüncü altı ayında enflasyon + 2,5 puan zam uygulanacak. Ayrıca imzalanan toplu iş sözleşmesinde ülkemizde son yıllarda açıklanan enflasyon oranları ile asgari ücret artış oranları arasında öngörülemeyen tutarsızlıklar nedeniyle, sözleşmenin üçüncü altı ayında üyelerimizin ücretleri ile asgari ücret arasındaki farkın korunması için de ek düzenlemeler yapıldı. Sözleşmenin üçüncü altı ayında asgari ücretin ücret zammı oranından fazla arttırılması halinde, üyelerimizin ücretlerine uygulanacak ücret zammı oranına, ücret zammı ile asgari ücret artış oranı arasındaki farkın yarısı eklenerek uygulama yapılacak.
Bütün bunların yanında vergi artışları dolayısıyla ortaya çıkan net ücretlerdeki düşüş etkisini azaltmak için, sendika üyesi işçilere, 2025 yılının Ekim, Kasım ve Aralık ayları ücretleri ile birlikte net 2.000.-‘er TL/Ay; 2026 yılının Ekim, Kasım ve Aralık ayları ücretleri ile birlikte net 4.000.-‘er TL/Ay ek ödeme yapılacak.
Toplu iş sözleşmemizde yer alan Evlenme, Doğum, Ölüm, Öğrenim Yardımı, Bayram Harçlığı, Yılbaşı Yardımı, Temizlik Malzemesi Yardımı gibi sosyal yardımlar %70 ile %121 oranları arasında arttırıldı. Ayrıca sendika üyesi işçilere İzin Harçlığı ve Yakacak Yardımı karşılığı olarak ödenen birleşik sosyal yardım tutarı, toplu iş sözleşmesinin birinci altı ayında %41 oranında arttırılarak toplam 33.000.-TL/Ay’a yükseldi. Birleşik sosyal yardım tutarı, toplu iş sözleşmesinin ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarında ücret zammı oranı kadar arttırılacak. Sendika üyesi işçilere her sözleşme yılında Kurban Bayramından ve Ramazan Bayramından önce verilen alışveriş çekleri ise toplu iş sözleşmesinin 1.yılında Ramazan Bayramı için %80 oranında arttırılarak 4.375.-TL; Kurban Bayramı için %91 oranında arttırılarak 3.250.-TL’ye yükseltildi. İşyerinde çalışan evli sendika üyesi işçilere ödenen Aile Yardımı; toplu iş sözleşmesinin 1.altı ayında 657 sayılı Yasa’da öngörülen tutarın %60’ı; 2.altı ayda %70’i; 3.altı ayda %80’i ve 4.altı ayında %90’ı olarak uygulanacak. Ayrıca sendika üyesi işçilere her sözleşme yılında bir defa ödenen Ayakkabı Yardımı, yeni dönem toplu iş sözleşmesi ile %136 oranında arttırıldı ve her sözleşme yılında 2 defaya yükseltildi.
Sözleşmenin ikinci yılında, yıllık düzenlenen sosyal yardımlara, 01.01.2026 tarihinden geçerli olmak üzere TUİK tarafından açıklanan 12 aylık enflasyon oranına, açıklanan enflasyon oranının %15’i eklenerek bulunacak değer kadar zam yapılacak.
Bütün bunların sonucunda, imzalanan yeni dönem toplu iş sözleşmesi ile üyelerimizin ücret, ikramiye, birleşik sosyal yardım, bayram harçlığı, yılbaşı yardımı, bayram erzak yardımı, ayakkabı yardımı, aile yardımı ve çocuk yardımından oluşan toplam gelirleri, toplu iş sözleşmesinin birinci altı ayında %41 artarak yaklaşık ortalama 96.000.-TL/Ay’a ulaşmış oldu.
İmzalanan toplu iş sözleşmesi ile 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü için toplu iş sözleşmesinde ek düzenlemeler yapıldı. Ayrıca ücretli sosyal izinler, ulusal bayram ve genel tatil günleri ücreti, özel sağlık sigortasının uygulama esasları gibi maddelerde de iyileştirmeler sağlandı. Toplu iş sözleşmesinden düzenlenen Gece Zammı %9’a; Vardiya Primi ise %8’e yükseltildi. Ayrıca işyerinde “özel istihdam büroları aracılığıyla kurulan iş sözleşmesine dayanılarak kiralık işçi çalıştırılamayacağı” hükmü de korundu.