İran’da 28 Aralık 2025’te ülkedeki yerel para biriminin döviz karşısındaki yüksek değer kaybı ve ekonomik sorunlar nedeniyle Tahran Büyük Çarşı’da esnafın başlattığı protestolar, rejim karşıtı gösterilerle devam ederek kısa sürede ülkenin birçok kentine yayıldı.
Başkent Tahran’da 8 Ocak’ta şiddetlenen protestolar sırasında çıkan olaylarda protestocular tarafından çok sayıda otobüs ve ambulansın yanı sıra 24 ev, 25 cami ve 2 hastane ile 26 bankanın da aralarında olduğu kamu binalarının kundaklandığı ve tahrip edildiği açıklandı. Olayların ardından İran yönetimi ülke genelinde internet erişimini engelledi ve elektriği kesti.
Gösterilerde ölen ya da yaralananlara ilişkin resmi açıklama yapılmazken, İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), son iki haftada ülke genelindeki gösterilerde 490’ı gösterici, 48’i emniyet görevlisi olmak üzere en az 538 kişinin öldüğünü, 2600’den fazla kişinin yaralandığını ve 10 bin 600’den fazla kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump, göstericilerin öldürülmesi durumunda İran’ı vurabileceklerini açıklarken, İran Parlamentosu Başkanı Muhammed Bakır Galibaf ise herhangi bir ABD saldırısına karşı misilleme yapacaklarını söyledi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından yapılan açıklamada, İran halkının şikâyetlerini barışçıl biçimde ve korku duymadan dile getirebilmesinin önemine vurgu yapıldı. Uluslararası hukuk kapsamında güvence altına alınan ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkına tam olarak saygı gösterilmesi gerektiği belirtildi.




















