Uluslararası üst kuruluşumuz IndustriALL Küresel Sendika tarafından 25 Haziran 2020 tarihinde Covid-19 konulu kimya ve ilaç sektölerine yönelik toplantı video-konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Toplantıya sendikamızı temsilen sendikamızın Uluslararası İlişkiler Dairesi Uzmanı Cemal Hoşver katıldı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden 180 sendika temsilcisinin yer aldığı toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.
Toplantı İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan’ın yaptığı sunumla başladı. Yapılan sunumda Covid-19 pandemisinin genel durum değerlendirmesi yapılarak IndustriALL’un Covid-19’a verdiği yanıtlardan ve eylemlerden bahsedildi. IndustriALL Kimya ve İlaç Sektörü Direktörü Tom Grinter, Covid-19’un kimya ve ilaç sektörlerindeki etkileri ve yaklaşımları değerlendirdiği bir sunum yaptı.
Toplantıda sendikamız adına söz alan Cemal Hoşver:
“Koronavirüsün küresel olarak birçok ülkeyi etkilemesiyle dünya içine kapandı ve Türkiye de bu salgından ciddi ölçüde etkilendi. Sanayi üretiminde duruşlar oldu ancak bu duruşlar işçilerin sağlığını korumak amacıyla değil üretim yapan şirketlerinin siparişlerindeki azalma nedeniyle gerçekleşti. Hükümet tarafından yapılan yasal düzenlemeyle tüm sektörlerde işten çıkarmalar 3 ay süreyle yasaklandı ancak yapılan değişiklikle fesih yasağının uygulandığı durumlarda işçinin onayı alınmadan ücretsiz izne çıkarılmasının ve iş sözleşmelerinin sonlandırılmasının önü açıldı. Ücretsiz izne çıkarılan işçilere normal şartlarda hak edecekleri işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden çok daha düşük miktarlarda ödeme yapılıyor. İşçilerin örgütlenmeye en fazla ihtiyaç duyduğu Covid-19 krizinde yasada yapılan geçici bir düzenleme ile toplu sözleşme süreçleri ve yetki tespiti başvuruları 3 ay süreyle askıya alındı. Örgütlü olduğumuz fabrikalarda çeşitli düzenlemelerle fiziksel mesafeye uygun alanlar oluşturuldu. Üretim alanlarında, yemekhanelerde, soyunma odalarında, duşlarda, servis araçlarında ve işyeri kapsamına dahil edilen alanlarda düzenli olarak dezenfekte işlemleri gerçekleştiriliyor. Kimya ve ilaç fabrikalarında üretimin artması ve üretimin durdurulamaması üzerine vardiya düzenlerinde değişikliğe gidilerek vardiyalarda daha az sayıda işçinin dönüşümlü olarak çalıştığı düzenler oluşturuldu. Kronik hastalığı olan ve salgın nedeniyle çalışamayan Lastik-İş üyelerinin iş güvencesi sağlandı. Pozitif vakaların görüldüğü işyerlerinde Lastik-İş üyelerinin sağlığını korumak amacıyla birçok işyerinde üretim kısmen durdurulurken bazı işyerlerinde üretime tamamen ara verilmesi sağlandı. Sendikamız Lastik-İş’in örgütlü olduğu, üretime ara verilen ve kısmi çalışmaya geçilen işyerlerinde üyelerin işlerini ve gelirlerini güvence altına almak amacıyla işten çıkarmaların ve işverenlerin tek taraflı uygulamalarının önüne geçilerek ücretsiz izin uygulamaları engellendi ve işçilerin ücretli izinli sayılması sağlandı.”
Finlandiya, ABD, Almanya, Güney Afrika, Bangladeş, Rusya, Japonya, İspanya, İtalya, Tayland, Avusturya, Fas, Endonezya, Brezilya ve Belçika’dan sendika temsilcilerinin, ülkelerindeki son durumları değerlendirmesi ve sendikaların gösterdiği yaklaşımlardan bahsetmesinin ardından toplantı sona erdi.


















