ŞİLİ: BAKIR MADENİ İŞÇİLERİ GREVE GİTTİ
Şili’de devlete ait madencilik şirketi Codelco’da çalışan yaklaşık 50 bin işçi greve çıkarak 20 yılın ardından ilk ulusal çapta madenci grevini gerçekleştirdi. Grev kararı, hükümetin ülkenin ana bakır rafinelerinden biri olan Ventanas tesisinin kalıcı olarak kapatılacağını ve tüm işçilerin işten çıkarılacağını açıklamasının ardından alındı. Hükümetin açıklamasını öfkeyle karşılayan işçiler ve maden işçilerini temsil eden Bakır İşçileri Federasyonu (FTC) 22 Haziran’da eylemlerine başladı.
Çevreye verdiği büyük zararla bilinen Codelco tesislerindeki işçiler, şirketin yaklaşık 53 milyon dolarlık bir yatırım yaparak zararlı emisyonların yüzde 99’unu engelleyebileceğini belirterek, bunun yerine tesisin kapatılması ve işçilerin işten çıkarılması kararına karşı çıktı. Grevci işçiler hem işlerinin hem de çevrenin korunmasını, eski teknolojiyle üretim yapılan tesisin yenilenmesi için gerekli yatırımların yapılmasını talep etti.
Grevin başladığı gün maden işçileri Ventanas başta olmak üzere birçok tesis önünde protestolar gerçekleştirdi. İşçilerin eylemi polis tarafından engellenmeye çalışıldı, birçok işçi gözaltına alındı. İşçiler grevlerine kararlılıkla devam ederken sendika ile şirket yetkilileri arasında istihdamın korunacağına ve tesisin güçlendirileceğine dair anlaşma yapılmasıyla grev sona erdi.
BELÇİKA: İŞÇİLER HAYAT PAHALILIĞINA KARŞI GREVE ÇIKTI
Belçika’nın başkenti Brüksel’de kamu ve özel sektörde çalışan 80 bine yakın işçi, artan hayat pahalılığına karşı 20 Haziran’da bir günlük greve çıktı. Başta Belçika Genel İşçi Federasyonu (ABVV) olmak üzere çeşitli sendikaların çağrısıyla gerçekleşen grevle şehir içi ulaşım durma noktasına geldi. Brüksel havalimanında tüm uçuşlar grev nedeniyle iptal edildi.
Enflasyon oranının yüzde 9’a yükselmesiyle artan hayat pahalılığı karşısında işçiler, tepkilerini grev ve kitlesel bir protesto gösterisiyle ortaya koydu. Nüfusun yaklaşık 11,6 milyon olduğu ülkede 70 bin işçinin katıldığı büyük bir protesto gösterisi gerçekleşti. İşçiler, “Hayat Pahalı, Daha İyi Ücretlere İhtiyacımız Var”, “Daha Fazla Saygı, Daha Yüksek Ücret” ve “Tüketim Vergisine Son” yazılı dövizler taşıyarak yürüdü. Bu grevin bir başlangıç olduğunu, hayat pahalılığına, yoksulluğa sessiz kalmayacaklarını duyuran emekçiler, grev ve protesto gösterilerine devam edeceklerini dile getirdi.
ABD: APPLE İŞÇİLERİNİN SENDİKALAŞMA MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR
Amerika Birleşik Devletleri’nde “Sendikalı ol” kampanyası yürüten Apple çalışanları, 18 Haziran’da Maryland eyaletindeki Apple mağazasında sendikal çoğunluğu elde ederek bir ilke imza attı. Ülke genelinde Apple’ın yaklaşık 300 mağazasında devam eden sendikal mücadele için önemli bir adım atıldı. 600 binden fazla işçiyi temsil eden Uluslararası Makinistler ve Havacılık ve Uzay İşçileri Birliği’nin (IAM) bir parçası olacak AppleCore adı altında birleşen işçiler, sonucun açıklanmasının ardından haberi coşkuyla karşılayıp kutlamalar gerçekleştirdi.
İNGİLTERE: İŞÇİLER MEYDANLARA ÇIKTI
İngiltere’de işçiler hayat pahalılığına, toplu işten çıkarmalara, artan enflasyona ve eriyen ücretlere karşı meydanlara çıktı. İngiltere İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TUC) “Daha iyisini talep ediyoruz” sloganıyla düzenlediği protestoya on binlerce işçi katıldı. 18 Haziran’da ülkedeki tek büyük konfederasyon olan İngiltere İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (TUC) bağlı tüm sendikaların katılım gösterdiği protestoya ülkenin dört bir yanından başkent Londra’ya gelen işçi ve emekçiler katıldı.
ALMANYA: LİMAN İŞÇİLERİNDEN UYARI GREVİ
Almanya’da Birleşik Hizmet İşçileri Sendikası’na (Ver.di) üye liman işçileri devam eden toplu sözleşme süreci nedeniyle 10 Haziran’da bir uyarı grevi gerçekleştirdi. Almanya’nın en büyük limanına sahip Hamburg’da ve önemli liman kentleri olan Bremen, Bremerhaven ve Wilhelmshaven’de liman işçileri bir araya gelerek protesto gösterileri düzenledi.
Enflasyon oranının yüzde 8’e yükseldiği Almanya’da liman işçileri ücretlerine yüzde 12-14 artış talep ederken, şirketler iki yıl için yüzde 7’lik zam teklif etti. İşçiler, enflasyonun altında kalan bu zam teklifini kabul etmeyeceklerini dile getirdi. Ayrıca hafta sonları dahil olmak üzere sürekli fazla mesai yapmaya zorlanan işçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesini talep etti. Liman şirketleri ise işçilerin taleplerini taşımacılık krizi nedeniyle geri çevirerek işçileri sorumluluk almaya çağırdı. İşçiler, talepleri kabul edilmezse greve devam edeceklerini dile getirdi.
FRANSA: HAVALİMANI İŞÇİLERİ GREV YAPTI
Fransa’da Paris Charles de Gaulle Havalimanı’nda yer hizmetlerinde ve yangın söndürme ekiplerinde çalışan işçiler, 9 Haziran’da yarım günlük bir grev gerçekleştirdi. Başta Genel İşçi Konfederasyonu (CGT) olmak üzere çeşitli sendikaların çağrısıyla gerçekleştirilen grevde artan hayat pahalılığına karşı havalimanında çalışan 90 bin işçinin ücretlerine 300 euro zam talep edildi. Ayrıca salgın döneminde havalimanındaki işten çıkarmalar nedeniyle işçi eksikliği olması nedeniyle, işçiler ücret zammının yanı sıra işçi sayısının da arttırılmasını talep etti.
HİNDİSTAN: FORD İŞÇİLERİ FABRİKAYI İŞGAL ETTİ
Hindistan’ın Maraimala Nagar şehrinde bulunan 2 binden fazla işçinin çalıştığı Ford otomotiv fabrikasının kapatılacağının açıklanmasına karşılık işçiler, şirketle kendilerini güvence altına alabilecekleri bir tazminat anlaşması yapmak istedi. Bunun için çeşitli protesto gösterileri ve iş bırakma eylemleri yapan işçiler, polisle karşı karşıya bırakılınca süresiz grev kararı aldı. 30 Mayıs’tan beri grevde olan ve fabrikayı terk etmeyen işçiler, fabrika kapatılmadan önce tamamlanması gereken 1400 otomobili üretmeyeceklerini duyurdu.
Öte yandan şirket özellikle iş bulmakta zorlanacak yaşta olan işçileri hedef alarak, işçilere tehdit yoluyla işe geri dönmezlerse mevcut tazminat teklifinden de yararlanamayacaklarını bildirdi. İşçiler ise kendilerini güvence altına alabilecekleri bir tazminat anlaşması imzalanmadan mücadeleyi bırakmayacaklarını dile getirdi.
YUNANİSTAN: GÖÇMEN İŞÇİLER GÖSTERİ YAPTI
Yunanistan’da 4 Haziran’da göçmen tarım işçileri ve Yunan işçiler kitlesel bir yürüyüş ve gösteri düzenleyerek taleplerini dile getirdi. İşçi sendikalarının, emek örgütlerinin yer aldığı ve Manolada bölgesinden Varda bölgesine kadar devam eden yürüyüşte işçiler taleplerini belediye yönetimine bildirdi. İşçiler ücretlerinin yükseltilmesi, düzenli ve kesintisiz ödenmesi, uzun dönemli ikamet izinleri, göçmen haklarının tanınması ve yasalaştırılması, ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanmak için sigorta hakkı gibi hakları kapsayan taleplerinin kabul edilmesini talep etti.
İSPANYA: HAYAT PAHALILIĞINA KARŞI GREVLER SÜRÜYOR
İspanya’da İşçi Komisyonları (CCOO) ve Genel İşçi Sendikası (UGT) ile İspanya İşverenler Konfederasyonu (CEOE) arasında gerçekleşen toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine çeşitli sektörlerde işçiler greve çıktı. İspanya genelinde 9 milyon işçiyi kapsayan sözleşmede işverenlerin yüzde 8,3 olan enflasyon oranının çok altında zam teklif etmesine karşılık, işçiler düşük zam teklifini kabul etmeyeceklerini duyurdu. Metal, deri, tekstil, ulaşım, sağlık, hizmet işçileri, çağrı merkezi çalışanları, öğretmenler grevlerine aralıklarla devam etti.