FRANSA: PETROL İŞÇİLERİNİN GREVİ BÜYÜYOR
Eylül ayı sonunda ülkenin en büyük işçi konfederasyonu Genel Emek Konfederasyonu (CGT) tarafından TotalEnergies petrol şirketinin işe alımlarını durdurma kararını protesto etme ve 2022 için çalışanlara yüzde 10’a varan acil maaş artışı talebiyle 6 rafinerisinde başlatılan grev, ABD merkezli ExxonMobile’in 2 rafinerisinde çalışanlarının katılmasıyla genişleyerek devam etti.
Söz konusu rafinerilerdeki bütün faaliyetler durma aşamasına gelirken grevciler petrol üretimini ve akaryakıt teslimatını engelledi. Grevlerin yayılması üzerine ülkede benzin istasyonlarının önemli bir kısmında akaryakıt sıkıntısı yaşanırken, birçok yerde uzun benzin kuyrukları görüldü. Genel Emek Konfederasyonu (CGT) halkın sıkıntı yaşamaması için sağlık ve kamu hizmetlerinin grevden etkilenmeyeceğini garanti ettiklerini, yalnızca büyük şirketlere yönelik olumsuz sonuçlar olabileceğini belirtti.
Hükümet sendikalara, şirketlerle uzlaşma yoluna gidilmemesi durumunda yaptırıma gitme tehdidinde bulunarak, ExxonMobil’de çalışan bazı işçilerin zorla çalıştırılması emrini verdi; anlaşma sağlanamaması durumunda sırada Total Energies’in de olabileceği uyarısında bulundu.
Şirket yönetimi ve sendika temsilcilerinin bir araya gelmesine rağmen bir sonuç çıkmadığı gerekçesiyle, sendikalar tarafından greve üçüncü haftasında devam kararı alındı. Öte yandan Gravelines kenti başta olmak üzere bazı nükleer santrallerde çalışanlar da, maaşlarına yüzde 5’lik brüt artış talep ederek iş bırakma eylemi başlattı.
İNGİLTERE: ON BİNLERCE İŞÇİ GREVDE
Hayat pahalılığına ve artan eşitsizliğe karşı sendikaların ve işçi örgütlerinin başlattığı “Artık Yeter” mücadele kampanyası büyümeye devam ediyor. Kampanya enflasyonu dikkate alan gerçek bir ücret artışı, enerji faturalarının düşürülmesi, zamların geri alınması, barınma ve gıda sorununun son bulması, vergilerin zenginlerden alınması gibi temel talepler içeriyor. İşçilerin, gençlerin, sendikaların ve çeşitli kitle örgütlerinin kampanyaya desteği ve katılımı büyürken, işçiler taleplerini daha güçlü şekilde haykırıyor. 1 Ekim’de İngiltere genelinde on binlerce işçi ve emekçi bir kez daha meydanlara çıktı. 50’nin üzerinde kentte protestolar düzenledi, on binlerce işçi greve çıkarak dayanışma ve birlik içinde taleplerini dile getirdi.
Demiryolu, posta ve liman işçileri, hayat pahalılığına karşı gerçek enflasyon oranında zam yapılması, son 3 yıldır süren sıfır zam uygulamasının son bulması, çalışma koşullarının düzeltilmesi talepleriyle birçok sektörde grev dalgası başlattı. RMT, ASLEF ve TSSA sendikalarına üye 50 binin üzerinde demiryolu işçisi, CWU sendikasına üye 115 bin posta işçisi, Liverpool ve Felixstowe limanlarında çalışan Unite sendikası üyesi binlerce liman işçisi aynı gün greve çıktı. Ülke genelinde düzenlenen protestolarda yerini alan işçiler, gösterilerde kampanyanın taleplerini yansıtan dövizler taşıyarak sloganlar attı.
PAKİSTAN: DOKUMA İŞÇİLERİNİN GREVİ KAZANIMLA SONUÇLANDI
Pakistan Tekstil, Konfeksiyon ve Deri İşçileri Federasyonu (PTGLWF) ve Tekstil ve Dokuma İşçileri Federasyonu’nun (ILUCIP) çağrısıyla başlayan grevde işçiler ücret artışı ve sosyal güvenlik kapsamına alınmayı talep etti. 26 Mart’ta hükümet, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere dokuma işçilerinin ücretlerine yüzde 17 zam yapılacağını açıkladı ancak işverenler bu zammı işçilerin ücretlerine yansıtmadı. Faysalabad bölgesinde çalışan dokuma işçileri kararı uygulamayan işverenlere karşı 17 gün boyunca grevlerini sürdürdü. İşverenlerin ücret zammını ve işçilere sosyal güvenlik sağlamayı kabul etmesiyle grev 17 Ağustos’ta sona erdi. İşçiler gerçekleştirdikleri grevle iş güvenliği önlemlerinin arttırılması da dahil çalışma koşullarında da iyileştirmeler yapılmasını sağladı.
GÜNEY AFRİKA: BELEDİYE İŞÇİLERİ HAFTALARDIR GREVDE
Middelburg bölgesinde bulunan Steve Tshwete Belediyesi işçileri ücretlerinin arttırılmasını, işten atılan işçilerin geri alınmasını ve belediye başkanının istifa etmesini talep etti. Belediye yönetimi tarafından işçilere grevi bitirmezlerse işten atılacakları söylendi ve 15 Ağustos’ta grev yasadışı ilan edildi. İşçilerin grevden vazgeçmemesi üzerine belediye yönetimi belediyenin güvenliğini sağlamak üzere bir güvenlik şirketiyle anlaştı. 17 Ağustos’ta güvenlik görevlilerinin grev alanındaki işçilere ateş açmasıyla 2 işçi hayatını kaybetti, 4 işçi ise yaraladı. Yaşanan olaylarda tüm sorumluların yargılanmasını talep ederek, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini dile getiren işçilerin eylemleri haftalardır devam ediyor.
BANGLADEŞ: TARIM İŞÇİLERİ İŞ BIRAKTI
Çay arazilerinde çalışan 150 binden fazla işçi, ücretlerinin yükseltilmesi talebiyle 13 Ağustos’ta greve çıktı. Grevci işçiler çay işleme fabrikalarının önünde protesto gösterileri düzenleyerek taleplerini dile getirdi. Açlıkla mücadele ettiklerini dile getiren işçiler, yeterli beslenme, sağlık, çocuklarının eğitimi gibi temel ihtiyaçları karşılayamadıklarını belirtti. Çay işçilerinin örgütlü olduğu sendikalar, ücretlere yaklaşık yüzde 150 zam talep ederken iş bırakma eylemlerinin devam edeceğini ifade etti.